home
actieve gezinsreis actieve gezinsreis actieve gezinsreis actieve gezinsreis actieve gezinsreis actieve gezinsreis

WAT TE DOEN TIJDENS JE ACTIEVE GEZINSVAKANTIE

De activiteiten op je Family Adventure reis worden begeleid door gekwalificeerde, Nederlandstalige gidsen die we zelf opleiden in onze gidsenschool. Gespecialiseerd of all-round, allemaal hebben ze een uitgesproken passie voor de bergen! Voor sommige activiteiten werken we samen met betrouwbare en gespecialiseerde, lokale partners.

 

 

De knapste avontuurlijke activiteiten voor je gezin op een rijtje

CANYONING

Hoewel cayoning de laatste jaren iets meer aan bekendheid wint, zijn de meesten stomverbaasd over de prachtige stukjes natuur die dankzij deze sport toeganklijk wordt. Een rivier, vertrokken hoog in de bergen, baant zich een weg naar beneden en laat daarbij vaak adembenemende kloven achter. Vaak verticaal, soms iets horizontaler, stuurt ze ons langs sprongen in baden, afdalingen langs steile wanden en heuse glijbanen.

Vele wandelaars lopen vaak langs de randen van deze kloven, zich onbewust van het prachtige schouwspel dat zich enkele meters onder hun voeten afspeelt.

Afhankelijk van de hoeveelheid water, het type gesteente en de verticaliteit ontstaan de meest uiteenlopende canyons: van wandelen en kleine sprongen in een open natuur tot hoge afdalingen in zeer nauwe kloven.

  • Aqualibi canyon: speelse canyon met veel sprongen en glijbanen.
  • Experience canyon: een mix van springen, glijden, zwemmen en rappelen. Ideaal als kennismaking..
  • Explorer canyon: diep ingesneden canyons van een uitzonderlijke schoonheid.
  • Verticale canyon: een groot hoogteverschil op korte afstand van elkaar met impressionante watervallen waarlangs je kan afdalen.
  • Sportieve canyons: een heel veelzijdige canyon die fysiek wat uitdagender is omwille van zijn lengte.

VIA FERRATA

Ergens tussen bergwandelen en rotsklimmen bevindt zich deze fantastische bergsport die je toelaat om zonder een superklimmer te zijn, toch op plaatsen te komen die je met een gewone wandeling nooit kunt bereiken.
Via Ferrata betekent letterlijk 'ijzeren weg': een staalkabel wordt van begin tot einde van je route op regelmatige punten vastgemaakt in de rots en dient zo als een veilige zekering bij jouw tocht. De weg verliezen kan je zo al zeker niet. Af en toe zijn er ook ladders, trapjes en andere artificiële hulpmiddelen om je klim wat makkelijker te maken. Al dat geklauter wordt beloond met prachtige vergezichten .
In Spanje hanteren we voor via ferrata een minimumleeftijd van 12 jaar. Tijdens de groepsreizen gaan de jongere kinderen die dag het hoogteparcours en de boulders op.

BOULDEREN & ADVENTURE TRAIL

Een uitdagend alternatief voor de via ferrata voor alle kinderen jonger dan 12 jaar, maar ook de ouders zijn er niet weg te slaan.

Bij bouldering probeer je al klimmend de bovenkant van een boulder (een gigantisch rotsblok) te bereiken. De tips en aanwijzingen van je klimpartner zijn daarbij bijzonder handig want het is soms knap lastig om het juiste traject te vinden. Dankzij een paar extra dikke valmatten, ben je steeds verzekerd van een zachte landing.

Tussen deze boulders leidt een super cool klauterparcours je dwars over de rivier. Met twee tyroliennes over het water zijn droge voeten niet gegarandeerd! Afsluiten doen we met enkele verfrissende sprongen in de Ara-rivier.

ROTSKLIMMEN

Aan een touw gezekerd door je klimpartner klim je min of meer verticaal de rotsen op. Hoe langer je klimt, hoe meer je de technieken onder de knie krijgt en merkt dat je hierdoor heel wat kracht kunt sparen, om zo nog wat verder en hoger te geraken. Wie zijn krachten weet te sparen en goed luistert naar de aanwijzingen van zijn klimpartner, geraakt misschien wel helemaal tot aan de top!

We kiezen onze klimmassieven steeds zorgvuldig uit zodat ze haalbaar zijn voor beginnende klimmers. Tegelijk zorgen we er ook voor dat de meer gevorderde klimmers zeker ook een uitdaging vinden.

Het is boven en tussen deze klimwanden dat het hoogteparcours staat geïnstalleerd. Eerst al klimmend naar boven en daarna naar beneden met de deathride: de ideale combinatie voor deze actieve dag.

HOOGTEPARCOURS

Vlakbij het klimmassief van Laspuña bevindt zich het enige echte Family Adventure hoogteparcours waar je je - gezekerd aan een touw - een weg baant van de ene rots naar de andere, net zoals bij een via ferrata. Onderweg maken verschillende hindernissen je traject extra spannend.

Het parcours begint met een coole apenbrug die je veilig over de eerste afgrond loodst. De volgende afgrond overmeester je met de hulp van een spannende tokkelbaan die je hart gegarandeerd sneller doet slaan.
Na nog wat klauteren en klimmen zoeven de echte durvers daarna met zinderende deathride weer naar de begane grond. Adrenaline verzekerd!

TUBING GAMES

Tubing werd enkele jaren geleden eerder bij toeval uitgevonden door enkele creatieve Family Adventure gidsen toen ze last-minute een alternatief moesten zoeken voor de rafting die die dag niet kon doorgaan. Met de tractorbanden trekken we naar de rivier, waar ze een eindeloze inspiratiebron zijn voor de allerleukste waterspelletjes.

ABSEILEN EN DEATHRIDE

Maak kennis met de Barranco Val: een droge kloof waar je de hoogtevrees even aan de kant schuift in ruil voor flink wat touwenpret. Jullie afdaling start met een hoge rappel waarbij je jezelf langzaam laat zakken tot bij de start van de tweede afdaling: een spectaculaire deathride die je aan een zinderende snelheid tot op de bodem van de kloof brengt.

GPS-WANDELING EN SPEL

Niet zelden trekken mama en/of papa er graag te voet op uit in de natuur terwijl hun kroost dat alles behalve interessant vindt. Want wandelen is toch saai ... Maar tijdens deze tocht in de wondermooie natuur van het Ordesa Nationaal Park is er van gezeur geen sprake. Onze animator neemt de anti-wandelaars op sleeptouw voor een interactieve trektocht vol spelletjes, opdrachten en een leuke picknick. Eindigen doen we met een heuse schattenjacht. Spelenderwijs leer je werken met de wandel-gps. Mama en papa genieten ondertussen in alle rust van een ontzettend mooie trektocht naar de watervallen van Ordesa. Iedereen wint!

WANDELTOCHTEN ORDESA

In de Pyreneeën bevinden we ons vlakbij het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, een adembenemend kalksteengebergte vermaard om zijn vele, prachtige wandelingen.

Onze gidsen helpen je graag verder om de perfecte wandeling voor jullie uit te stippelen: lang of kort, vlak of steil, veel zon of liever schaduw... Sommige routes starten aan de ingang van de camping, voor andere neem je de wagen of de parkbus tot aan het vertrekpunt op de Pradera van het Ordesa Park.

Alle mogelijke topografische kaarten zijn aanwezig die je kunt inkijken of meenemen op je tocht. Wie wilt, kan ook één van onze gps-toestellen lenen. Onze gidsen geven je met veel plezier meer uitleg over het gebruik van deze toestellen.

KAJAKTOCHT OP HET MEDIANOMEER

Vlakbij hij middeleeuwse dorpje Aínsa bevindt zich het stuwmeer van Mediano en El Grado. Onder het blauwgroene wateroppervlak ligt het verdronken dorpje Mediano verscholen. Dat zorgt tijdens de zomermaanden voor een wonderbaarlijk schouwspel: wanneer doorheen de zomer het waterpeil van het meer zakt, verschijnt de oude kerk opnieuw boven water!

Wij peddelen met de kajaks tot vlakbij de kerk en testen onze peddelskills met allerlei waterspelletjes. Canyoningfans roeien verder naar de monding van de mooie Usía kloof, een canyon met coole sprongen en echte glijbanen.

KAJAKTOCHT OP HET LEDROMEER

We trekken een ganse dag het blauwgroene water op met de kajaks. Omrinngd door groen beboste bergen en ruim 650 meter boven de zeespiegel is het Ledro meer werkelijk een idyllische plek. We exploreren de stille baaien en vredige stranden van één van de schoonste bergmeren van Italië en nemen ook de snorkels mee voor een fascinerende blik onder het wateroppervlak.

's Middags stoppen we voor een uitgebreide picknick in het zonnetje. Uiteraard is een Family Adventure dag niet compleet zonder enkele coole sprongen vanaf de rotsen langsheen de oever en gekke waterspelletjes. Eindigen doen we languit op het strand met onze snoet in de zon en een ijsje in de hand.

 

Activiteiten bij onze lokale partners

RAFTING

Misschien wel de meest gekende manier om de indrukwekkende kloven die rivieren voor ons hebben uitgesneden te verkennen. Gewapend met een roeispaan trotseer je samen met jullie stuurman het kolkende water. Rafting is een echte teamsport: samen peddelen jullie de ziel uit je lijf om jullie rubberen bootje rechtop te houden. Dat dit niet altijd even goed lukt, is uiteraard geen probleem: op tijd en stond een verfrissende duik doet immers deugd in het zomerse Spanje. We zijn trouwens de hele zomer lang verzekerd van een perfect debiet omdat de hogergelegen dam op vaste tijdstippen water lost.

Vanaf 14 jaar is er mogelijkheid om een langer traject af te dalen.

 

HYDROSPEED

Vrijheid alom, je voelt je letterlijk als een vis in het water met een drijvend bord onder je borst en een paar stevige vinnen aan je voeten. Het bord beschermt je (samen met een extra dik neopreenpak) tegen de rotsen die je onderweg tegenkomt en net niet hebt kunnen ontwijken, en met je vinnen beslis je zelf waarheen je drijft en hoe snel. Verwacht je wel aan wat intensief benenwerk, maar daarmee hebben jullie meteen al een leuke avondactiviteit op de agenda staan: een rondje kuitmassages.

Deelnemers moeten minstens 1m50 groot zijn.

 

4x4 TREKKING

De streek in en rondom het Nationaal Park Ordesa is wereldwijd gekend voor zijn eindeloze wandelmogelijkheden. Heel wat mooie plekken liggen echter ver buiten het bereik van een eenvoudige dagtocht. Dankzij de 4x4 worden deze fraaie plekjes ook toegankelijk voor de minder geoefende wandelaar.

Je hebt de keuze uit verschillende routes. Langs enkele knappe uitzichtspunten, naar de broedplaatsen van imposante roofvogels of helemaal tot aan de bergmeren. Al naar gelang het niveau van de route maak je op de verschillende stopplaatsen een korte (niveau 1) of een meer uitdagende wandeling (niveau 2) onder begeleiding van een ervaren berggids die ook jullie chauffeur is voor die dag.

PARAPENTE

Een onvergetelijke ervaring die je even laat voelen hoe het is om een vogel te zijn. Parapente is zonder twijfel de meest toegankelijke vorm van vliegen. Opstijgen doe je al lopend vanaf een helling. Al na enkele meters word je zachtjes door de wind opgeschept en geniet je volop van het prachtige zicht op de Pyreneeën. In tegenstelling tot een parachute, die bedoeld is om je val te breken, is een parapente makkelijk bestuurbaar en gemaakt om je zo lang mogelijk in de lucht te houden.

Uiteraard maak je een duovlucht onder begeleiding van een ervaren instructeur. Langere opleidingen waarna je solo kan vliegen zijn ook mogelijk.

WATERSKI, WAKEBOARD, PEDALO

Wie een zwak heeft voor sun en fun, kan zijn hartje ophalen aan het Barasona. Een ritje op de 'banana loca' of het vliegend tapijt zorgt gegarandeerd voor heel wat hilariteit bij jong en oud. Een paar keer op en af de banaan klauteren hoort er uiteraard ook bij.

Sportievelingen kunnen zich wagen aan een sessie waterskiën of wakeboarden, een interessante uitdaging voor waterratten met stevige armspieren. Liever een workout voor je beenspieren? Kies dan voor een uurtje waterfietsen!

 

Verken de streek

AÍNSA (Spanje)

Het nabijgelegen Aínsa is de hoofdstad van de Sobrarbe streek. In het historische deel van dit kleine stadje kan je heerlijk slenteren door middeleeuwse straatjes. Zowel in de smalle straatjes als op de Plaza Mayor vind je talloze terrasjes waar je onder meer kan proeven van verrukkelijke tapas en raciones.

Wie boven op het middeleeuwse fort klimt, wordt (bij helder weer) beloond met een onbelemmerd zicht op enkele van de hoogste toppen van de Pyreneeën: de Aneto, de drie gezusters en uiteraard de Monte Perdido. Het fort herbergt ook een ecomuseum met een opvangcentrum voor gewonde roofvogels, zeker en vast een aanrader met kinderen.

SOMONTANO WIJNSTREEK (Spanje)

Op ongeveer één uur rijden van het Family Adventure kamp ligt Barbastro, toegangspoort tot de Somontano wijnstreek. De toeristische dienst van Barbastro is uitgebouwd tot een heus wijnmuseum met een sterke audiovisuele insteek. Uiteraard wil je al dat lekkers ook proeven. De regio telt zo'n 2000 wijndomeinen, waarvan er heel wat open zijn voor bezoekers.

Een aanrader is een rondleidng door de bodega van Viñas del Vero, die je een intrigerende blik gunt achter de schermen van één van de bekendste wijnhuizen van de streek. Natuurlijk sluit je je bezoek af met een wijnproeverij.

MIDDELEEUWSE DORPJES EN MONUMENTEN

De Spaanse Pyreneeën telt heel wat charmante dorpjes. In sommige lijkt het wel of de tijd is blijven stilstaan. Alquézar bijvoorbeeld is een schilderachtig, Middeleeuws vestingstadje gelegen op een rotsige heuveltop naast de kloof van de Verorivier en in het nationale park Sierra de Guara. De rivier vormt de slagader van het Parque Cultural del Rio Vero, een beschermd gebied dat de bezoeker een unieke combinatie van prehistorische sites, middeleeuwse stadjes en bijzondere natuur te bieden heeft. 

Het dorpje Torla, aan de ingang van het Nationaal Park Ordesa, is een waar mekka voor wandelliefhebbers. In de zomermaanden heerst er dan ook een gezellige bedrijvigheid in de smalle straatjes en op de vele terrasjes.

Torreciudad is een imposant bedevaartsoord dat hoog uit toornt boven het stuwmeer van El Grado.De enorme, bakstenen kerk ligt aan een reusachtig binnenplein. Het is een fraai stukje moderne architectuur. Vanuit de galerij die helemaal rondom het plein loopt heb je een prachtig zicht op het stuwmeer.

Het grootste en mooiste klovengebied van Europa ligt aan de voet van de Spaanse Pyreneeën in het natuurpark Sierras y Canyones de Guara. De Miradores del Vero bieden je een prachtig uitzicht op dit ruige landschap. Dit is de thuishaven van de lammergier of baardgier, die zich vanaf de miradores vrij makkelijk laat spotten.