Veelgestelde vragen

Regelmatig keren dezelfde vragen terug wanneer reizigers ons om advies vragen. Wij zetten hier alvast een aantal veelgestelde vragen op een rijtje.

Groepsreizen: De keuze van je reis

Moet ik supersportief zijn om mee te kunnen?

Zeker niet, een avontuurlijke spirit en een gewone basisconditie volstaan: fun, actie en spanning staan immers centraal. Voorkennis van bergsport is niet vereist. Een gezonde portie hoogtevrees kan dus absoluut geen kwaad. Minimaal 20 meter kunnen zwemmen (of op zijn minst blijven drijven) is wel een vereiste. Iedereen kan op zijn niveau deelnemen.

Is een niveauverschil binnen de familie geen probleem?

Zeker niet. Alle activiteiten worden zodanig uitgekozen dat ze op verschillende niveaus een uitdaging bieden aan elk gezinslid. Als de mama of papa het liever niet te gek wil, dan kan je gewoon om de obstakels heen; is zoonlief een sportieve durf-al dan kan hij gewoon van een stuk hoger springen dan zijn kleine zus. Op die manier blijft het ganse gezin samen genieten van de leuke activiteiten en van elkaar, zonder dat mama de schrik van haar leven op doet of grote broer zich stierlijk verveelt.

Welke verzekering heb ik nodig?

Alle gidsen zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid. Het is aan jou om verzekerd te zijn voor persoonlijke ongevallen tijdens de door jou gekozen activiteiten. Bij inschrijving word je dan ook om een geldige bijstandsverzekering gevraagd. Indien je niet voldoende verzekerd bent, kan je steeds de door ons voorgestelde verzekering nemen. Check dus op voorhand bij jouw verzekeraar of de initiatie in de activiteiten in jouw weekprogramma gedekt is. Opgelet: een annulatieverzekering is dus niet voldoende! Een annulatieverzekering is nuttig maar niet verplicht.

Ik wens mijn reis te annuleren, hoe doe ik dat?

Je dient zo snel mogelijk Family Adventure hiervan op de hoogte te brengen per telefoon en dit te bevestigen per aangetekende zending. De postdatum van je aangetekende brief geldt als annulatiedatum. Opgelet: niet betalen geldt niet als annulatie!

Ik annuleer mijn reis, krijg ik het volledige bedrag terug?

Welk deel van het oorspronkelijk gefactuureerde bedrag je aan Family Adventure dient te betalen, hangt af van het moment van dat je annuleert (check onze algemene reisvoorwaarden voor de annulatiekosten). Na je annulatie krijg je een aangepaste factuur die je sowieso aan Family Adventure moet betalen. Indien je een annulatieverzekering hebt, dan kan je het bedrag terugvorderen van de verzekeringsmaatschappij. Je annulatiereden dient dan wel te voldoen aan de polisvoorwaarden van je annulatieverzekering.

Groepsreizen: Vervoer

Hoe geraak ik er met mijn wagen?

De exacte routebeschrijving vind je per programma terug in de praktische reisinfo. Wij geven soms een alternatieve route dan de route aangegeven door je gps. Uit ervaring weten wij dat onze route de snelste en meest comfortabele is (omdat we bijvoorbeeld smalle en kronkelende bergwegen vermijden). Bekijk ook zeker onze blogs waarin je leuke tussenstops kan vinden. 

Waar kan ik de elektrische wagen opladen?

In Pineta Mountain Valley zijn er laadpalen op de camping aanwezig.

Voor Liguërre Lake Paradise en Anisclo Mountain Camp kan je in de buurt opladen. Er zijn laadpalen in Ainsa

Als je in Ledro Green Valley verblijft moet je in Bezzeca zijn om de auto op te laden, op 10 minuutjes van het kamp. Je kan het ook op de camping zelf vragen, dan spreek je de prijs met de eigenaar af. 

 

Spreek gerust af om voor of na de activiteiten langs te rijden en te carpoolen. 

 

Voor extra tips en praktische zaken kan je bij de Family Adventure verantwoordelijke terecht. 

Hoe verloopt het vervoer ter plaatse?

Je wordt verondersteld je eigen wagen te gebruiken voor de verplaatsing van en naar de activiteiten. De gidsen rijden telkens voorop en nemen al het technisch materiaal mee nodig voor de activiteit. Alle wegen zijn goed berijdbaar (asfaltwegen), er wordt aan een aangepast tempo gereden en de ritten duren meestal tussen 15 en 45 minuten. Heb je de bus bijgeboekt? Dan moet je je van lokaal vervoer ook niets aantrekken, dat wordt allemaal geregeld door onze lokale busjes. 

Waar en wanneer vertrekt de bus naar Spanje?

De autocar rijdt enkel in juli en augustus naar onze kampen in Spanje: wekelijks vertrekt de bus op vrijdagavond in België (Antwerpen-Berchem 16u30, Kortrijk-station 18u30) en komt ze terug op zondagvoormiddag (Kortrijk 9u, Antwerpen-Berchem 11u). Eventueel afwijkende opstapplaatsen en vertrektijden worden tijdig vooraf meegedeeld aan alle reizigers.

Onze autocars zijn perfect voor eenoudergezinnen of families die niet graag de rit naar Spanje in hun eigen de wagen maken. Per persoon kan je één stuk bagage meenemen (plus eventueel nog een matje of een slaapzak). De bussen stoppen ongeveer om de 4u aan een tankstation waar je even de tijd krijgt om de benen te strekken en naar het toilet te gaan. Tijd om uitgebreid te eten is er evenwel niet, dus het is handig om een lunchpakketje te voorzien. Zaterdagmorgen komt de bus aan op de verschillende kampen, waar een stevig ontbijt op je wacht.

De autocar wordt gedeeld met deelnemers van de X-Adventure jongerenreizen en jeugdvakanties. We zorgen er voor dat de rit in alle rust verloopt en dat eventuele getoonde films kidsproof zijn.

Wat als er geen plaats is op de bus of als busvervoer niet mogelijk is?

Je kan met je eigen wagen komen. Hou er rekening mee dat je in dit geval ook je eigen wagen dient te gebruiken voor de verplaatsingen van en naar de activiteiten. Deze zijn wel altijd mogelijk met een gewone personenwagen.

Indien je met het vliegtuig reist kan je best eens kijken naar onze handige infobrochure Fly&drive. Daar vind je tips over op welke luchthavens je kan vliegen en hoe je het best een huurwagen zoekt. 

Huur sowieso een wagen ter plaatse want de verbindingen met het openbaar vervoer zijn niet goed en je hebt een eigen wagen nodig om naar alle activiteiten te rijden.

Groepsreizen: Het kamp

Ben ik verplicht om deel te nemen aan het kampleven en de animatie?

Natuurlijk niet. De goede organisatie, de professionele Nederlandstalige begeleiders en de scherpe prijzen zijn de voornaamste redenen waarom mensen met ons meegaan. Kampleven en animatieprogramma worden vrijblijvend aangeboden en je kiest zelf of en waaraan je deelneemt. Onder het motto 'moet just niks' kom je met ons mee op vakantie en blijft het dus ook vakantie, voor iedereen. 

Wat moet ik zelf meebrengen om te overnachten?

Dit is afhankelijk van het type verblijf waarvoor je gekozen hebt. Kijk per basecamp welke accommodaties er mogelijk zijn. Voor heel concrete vragen kan je altijd contact opnemen. 

Kan ik ook reizen met mijn eigen caravan of met een mobilhome?

Overnachten op onze staanplaatsen kan zowel in een tent als in een caravan. Reis je met een grote tent of caravan, geef dit dan door op het moment van je reservatie. Op die manier kunnen we voldoende plaats voor jullie voorzien en indien nodig een bijkomende staanplaats voor jullie blokkeren.

Reizen met een camper of mobilhome raden we eerder af. Voor de meeste activiteiten verplaatsen we ons immers buiten het kamp waarbij je aangewezen bent op eigen vervoer. Wil je toch graag reizen met je mobilhome of camper, dan kan Family Adventure zorgen voor lokaal vervoer naar de activiteiten (op aanvraag). Deze optie dien je altijd vooraf te reserveren.

Is er een bankautomaat ter plaatse?

In Spanje zijn er bankautomaten in de dorpjes rondom het kamp. Daar kan je dus best even met de wagen naartoe. In Italië ben je op 5 minuten te voet aan de eerste bankautomaat. 

Kan ik waardevolle zaken veilig achterlaten op het kamp?

Er is meestal iemand op het kamp aanwezig overdag, dus spullen achterlaten in je tent is geen groot risico. Wil je toch iets op een veiliger plaats leggen, dan kan je dit steeds afgeven aan de kampverantwoordelijke. Neem van thuis uit alleen waardevolle voorwerpen mee die je echt nodig hebt, dan is de kans dat je die kwijt speelt op vakantie ook veel kleiner. 

Is een animator hetzelfde als een kinderoppas?

Nee. De animator verzorgt elke avond na de sportactiviteit een extra animatie-activiteit. Kinderen die hieraan willen deelnemen, zijn welkom tijdens de duur van die activiteit. De animator gaat ook af en toe mee op dagactiviteit en kan daar zeker een handje toesteken; als ouder blijf je echter ten allen tijde verantwoordelijk voor jouw kind(eren). 

Groepsreizen: Activiteiten

Is dat allemaal wel veilig? Kan ik de gidsen volledig vertrouwen?

Uiteraard! Hoe extremer de sporten, hoe strenger ze gereglementeerd zijn. Onze gediplomeerde en ervaren gidsen houden zich dan ook aan de strengste veiligheidsvoorschriften. Je hebt meer kans om je voet te verzwikken tijdens een wandeling dan dat er je tijdens een Family Adventure reis iets overkomt. Naast de kwalificaties die ze extern reeds behaalden, worden alle gidsen ook intern opgeleid en bijgeschoold gedurende het jaar. 

X-Adventure behaalde ook het 'Approved Safety Practices' veiligheidslabel na een twee jaar durende veiligheidsaudit uitgevoerd door BFNO (BeroepsFederatie Natuursport Ondernemingen). Dit is een ondertussen zeer hoog aangeschreven en door de overheid erkend kwaliteitsinstrument.

Buitensport is, net als met de auto rijden, in principe niet gevaarlijk. Zolang je je gordel aanhoudt en luistert naar de 'chauffeur' sta je in voor een heerlijke rit. 

Hoe lang duren de activiteiten?

Een dagactiviteit begint om 10u en eindigt ongeveer om 17u. Halve dag-activiteiten zijn van 10u tot 13u of van 14u tot 17u.

Kan ik met een bril of lenzen de canyon in?

Bril of lenzen vormen geen probleem voor het afdalen van een canyon. Je voorziet best wel een koordje, bij voorkeur met een vlotter, zodat je bril niet kan afvallen of zinken. Neem ook een brillendoos mee die nat mag worden, dan kan je je bril even uitdoen en veilig in je pak opbergen wanneer je springt of een glijbaan neemt.

Ook lenzen kan je gerust inhouden in de canyon, het is dan wel aangewezen om een duikbrilletje mee te nemen aangezien je voor sommige passages je ogen liever openhoudt. Neem zeker ook een paar reserve-lenzen mee voor het geval je er onderweg toch eentje zou kwijtraken.

Hoe verloopt het eten tijdens een activiteit?

Volpension is inbegrepen in het weekprogramma van de groepsreizen. 's Ochtends maak je zelf een broodje dat de gids dan meeneemt naar de activiteit samen met water en een vier-uurtje. 

De picknick wordt tijdens de activiteit meegenomen, al dan niet in een waterdichte zak, en opgegeten in de prachtige natuur. 

Omdat we niet van plastiek verpakking houden en een brooddoos niet geschikt is voor de meeste activiteiten, raden we aan om een boc'n roll mee te nemen om je lunch in te steken. Je kan die ook bij ons aankopen voor afreis of op het kamp zelf. 

Hoe kan ik mijn vrije dag invullen?

Als er in je programma een vrije dag voorkomt, kan je die uiteraard invullen zoals je zelf wil. Een dagje uitrusten kan aan de rivier, het meer of het zwembad of gewoon genietend in het kamp. Je kan er natuurlijk ook op uit trekken in de prachtige omgeving: ter plaatse geven we je graag de nodige informatie over wandelingen in de streek of historische dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn. 

Individuele reizen: De keuze van je reis

Moet ik supersportief zijn om mee te kunnen ?

Zeker niet, een avontuurlijke spirit en een gewone basisconditie volstaan: fun, actie en spanning staan immers centraal. Voorkennis van bergsport is niet vereist. Een gezonde portie hoogtevrees kan dus absoluut geen kwaad. Minimaal 20 meter kunnen zwemmen (of op zijn minst blijven drijven) is wel een vereiste. Iedereen kan op zijn niveau deelnemen.

Is een niveauverschil binnen de familie geen probleem?

Zeker niet. Alle activiteiten worden zodanig uitgekozen dat ze op verschillende niveaus een uitdaging bieden aan elk gezinslid. Als de mama of papa het liever niet te gek wil, dan kan je gewoon om de obstakels heen; is zoonlief een sportieve durf-al dan kan hij gewoon van een stuk hoger springen dan zijn kleine zus. Op die manier blijft het ganse gezin samen genieten van de leuke activiteiten en van elkaar, zonder dat mama de schrik van haar leven op doet of grote broer zich stierlijk verveelt.

Welke verzekering heb ik nodig?

Alle gidsen zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid. Het is aan jou om verzekerd te zijn voor persoonlijke ongevallen tijdens de door jou gekozen activiteiten. Bij inschrijving word je dan ook om een geldige bijstandsverzekering gevraagd. Indien je niet voldoende verzekerd bent, kan je steeds de door ons voorgestelde verzekering nemen. Check dus op voorhand bij jouw verzekeraar of de initiatie in de activiteiten in jouw weekprogramma gedekt is. Opgelet: een annulatieverzekering is dus niet voldoende! Een annulatieverzekering is nuttig maar niet verplicht.

Ik wens mijn reis te annuleren, hoe doe ik dat?

Je dient zo snel mogelijk Family Adventure hiervan op de hoogte te brengen per telefoon en dit te bevestigen per aangetekende zending. De postdatum van je aangetekende brief geldt als annulatiedatum. Opgelet: niet betalen geldt niet als annulatie!

Ik annuleer mijn reis, krijg ik het volledige bedrag terug?

Welk deel van het oorspronkelijk gefactuureerde bedrag je aan Family Adventure dient te betalen, hangt af van het moment van dat je annuleert (check onze algemene reisvoorwaarden voor de annulatiekosten). Na je annulatie krijg je een aangepaste factuur die je sowieso aan Family Adventure moet betalen. Indien je een annulatieverzekering hebt, dan kan je het bedrag terugvorderen van de verzekeringsmaatschappij. Je annulatiereden dient dan wel te voldoen aan de polisvoorwaardenvan je annulatieverzekering.

Individuele reizen: Vervoer

Hoe geraak ik er met mijn wagen?

De exacte routebeschrijving vind je per programma terug in de praktische reisinfo. Wij geven soms een alternatieve route dan de route aangegeven door je gps. Uit ervaring weten wij dat onze route de snelste en meest comfortabele is (omdat we bijvoorbeeld smalle en kronkelende bergwegen vermijden). Bekijk zeker ook onze blogs met handige en leuke tussenstops. 

Waar kan ik de elektrische wagen opladen?

Bij volgende logementen kan je de wagen aan het verblijf zelf opladen: Casa la Ribera (Spanje), Hotel Pena (Spanje), Casa Toli (Italië) 

 

Voor de andere logementen kan je in de buurt terecht. 

In Spanje is dat voor de meeste logementen in Ainsa
In Italië is dat voor de meeste logementen in Bezzeca. 

 

Extra tips kan je bij de welkomstbriefing vragen aan onze gids. 

Hoe verloopt het vervoer ter plaatse?

Je wordt verondersteld je eigen wagen te gebruiken voor de verplaatsing van en naar de activiteiten. De gidsen rijden telkens voorop en nemen al het technisch materiaal mee nodig voor de activiteit. Alle wegen zijn goed berijdbaar (asfaltwegen), er wordt aan een aangepast tempo gereden en de ritten duren meestal tussen 15 en 45 minuten.

Wat zijn de mogelijkheden als ik niet zelf naar Spanje wil rijden?

Je kan kiezen voor een vlucht naar één van de nabijgelegen luchthavens. Mee info daarover vind je in de handige infobrochure fly&drive. Ook tips over hoe een auto huren staan daarin, want voor het lokaal vervoer heb je een eigen wagen nodig. 

Individuele reizen: Verblijf

Wat moet ik zelf meebrengen om te overnachten?

Dat hangt van het logement af dat je gekozen hebt en vind je terug in de praktische info. Voor concrete vragen mag je ons altijd contacteren. 

Is er een bankautomaat ter plaatse?

Vanuit de meeste casa rurals en hotels in ons aanbod is het een vijftal minuutjes rijden naar een bankautomaat. 

Hebben de casa rurals een restaurant?

Neen, de casa rurals hebben geen restaurant. Ze hebben wel allen een keuken die tot in de puntjes uitgerust is. Je kan dus makkelijk zelf koken. De praktische reisinfo bevat een lijst met uitgebreide restauranttips voor reizigers die liever niet zelf koken.

Hebben de hotels een restaurant?

Ja, de hotels hebben een restaurant. 's Ochtens is er een uitgebreid ontbijtbuffet. Kies je voor half pension, dan eet je 's avonds in het restaurant van het hotel. Dit is meestal in buffetvorm. Wil je liever de restaurantjes in de omgeving verkennen, kies dan voor kamer met ontbijt. In jouw persoonlijke praktische reisinfo vind je een overzicht van de leukste eetadresjes in de omgeving. Uiteraard kan je 's avonds ook altijd à la carte eten in het restaurant van het hotel.

Is er een supermarkt in de buurt?

Waar je ook logeert, je vindt steeds een klein winkeltje met basisproducten op 5 à 10 min rijden van je hotel of casa rural. Voor een grotere supermarkt is het afhankelijk van je verblijfplaats 15 tot 25 min rijden. 

Individuele reizen: Activiteiten

Is dat allemaal wel veilig? Kan ik de gidsen volledig vertrouwen?

Uiteraard! Hoe extremer de sporten, hoe strenger ze gereglementeerd zijn. Onze gediplomeerde en ervaren monitoren houden zich dan ook aan de strengste veiligheidsvoorschriften. Je hebt meer kans om je voet te verzwikken tijdens een wandeling dan dat er je tijdens een Family Adventure reis iets overkomt. Naast de kwalificaties die ze extern reeds behaalden, worden alle gidsen ook intern opgeleid en bijgeschoold gedurende het jaar. 

X-Adventure behaalde ook het 'Approved Safety Practices' veiligheidslabel na een twee jaar durende veiligheidsaudit uitgevoerd door BFNO (BeroepsFederatie Natuursport Ondernemingen). Dit is een ondertussen zeer hoog aangeschreven en door de overheid erkend kwaliteitsinstrument.

Buitensport is, net als met de auto rijden, in principe niet gevaarlijk. Zolang je je gordel aanhoudt en luistert naar de 'chauffeur' sta je in voor een heerlijke rit. 

Hoe lang duren de activiteiten?

Een dagactiviteit begint om 10u en eindigt ongeveer om 17u. Halve dag-activiteiten zijn van 10u tot 13u of van 14u tot 17u.

Kan ik met een bril of lenzen de canyon in?

Bril of lenzen vormen geen probleem voor het afdalen van een canyon. Je voorziet best wel een koordje, bij voorkeur met een vlotter, zodat je bril niet kan afvallen of zinken. Neem ook een brillendoos mee die nat mag worden, dan kan je je bril even uitdoen en veilig in je pak opbergen wanneer je springt of een glijbaan neemt.

Ook lenzen kan je gerust inhouden in de canyon, het is dan wel aangewezen om een duikbrilletje mee te nemen aangezien je voor sommige passages je ogen liever openhoudt. Neem zeker ook een paar reserve-lenzen mee voor het geval je er onderweg toch eentje zou kwijtraken

Hoe verloopt het eten in een activiteit?

Je dient zelf een picknick te voorzien voor tijdens de activiteiten. Je kan in een winkel zelf lunch samenstellen. Verblijf je in een hotel? Dan is er ook de mogelijkheid om een lunch pakket te bestellen. 

De picknick wordt tijdens de activiteit meegenomen, al dan niet in een waterdichte zak, en opgegeten in de prachtige natuur. 

Omdat we niet van plastiek verpakking houden en een brooddoos niet geschikt is voor de meeste activiteiten, raden we aan om een boc'n roll mee te nemen om je lunch in te steken. Je kan die ook bij ons aankopen voor afreis of op het kamp zelf. 

Hoe kan ik mijn vrije dag invullen?

Als er in je programma een vrije dag voorkomt, kan je die uiteraard invullen zoals je zelf wilt. Een dagje uitrusten kan aan de rivier, het meer of aan het zwembad of gewoon rustig genieten op het terras van je hotel of vakantiehuisje. Je kan er natuurlijk ook op uit trekken in de prachtige omgeving: jullie gids geeft jullie graag tips voor mooie wandelingen. De regio telt ook veel historische dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn. De wijnliefhebbers rijden best een uurtje verder naar het zuiden (omgeving Barbastro) waar je de lekkerste wijnen uit de Somontana wijnstreek kan gaan proeven.